Odstěhovat se do vlastního bydlení, které je postaveno přesně dle konkrétních přání a potřeb, je možností, na kterou nedosáhne každý. Spousta lidí pak volí možnost, kdy si dům postaví svépomocí, beze stavební firmy, a odborníky volají jen na to, co sami nezvládnou. My Češi jsme národ kutilů, a tak mnohdy za pomoci přátel a rodiny skutečně zvládneme odvést dobrou práci, i co se stavby domu týče. Není to ale jen o stavbě jako takové, ale především o tom, kde vzít pozemek, na kterém bychom stavbu provedli. Ani samostatný pozemek totiž není zrovna levnou záležitostí, a ne každý na něj má našetřeno. Kde tedy vzít peníze na pozemek, když banka nechce půjčit?

domeček a kalkulačka

Proč banka nechce půjčit?

Podmínky bankovních hypoték jsou mnohdy velmi náročné, a tak na ně dosáhne jen ten, kdo má skutečně nadstandardní příjmy. Když je ale nemáte, banka vás slušně, ale rychle vykáže do patřičných mezí. Naštěstí existuje ještě řešení v podobě nebankovní hypotéky, kterou nabízejí nebankovní finanční a hypoteční instituce.

Jak získat hypotéku na pozemek u nebankovní společnosti?

Získat hypotéku na pozemek u nebankovní společnosti není tak náročné. Ideální je, pokud máte našetřeno alespoň 30% ceny pozemku. Oním pozemkem totiž budete ručit, a v případě, že byste nezvládali splácet, musí mít nebankovní společnost, stejně jako ty bankovní, nějakou jistinu. Pokud však našetřeno nemáte, můžete požádat například někoho z rodiny, aby vám ručil vlastní nemovitostí, či aby se upsal jako spolužadatel. Záleží to samozřejmě na vzájemné důvěře, ale proč to nezkusit?

americké bankovky

Poté stačí vyplnit formulář, a počkat, až se vám ozve specialista z nebankovní společnosti, který s vámi dořeší všechny náležitosti. Hypotéka vám bude řešena na míru, takže nemusíte mít strach, když po vás budou požadovat doložit příjmy a výdaje. Není to proto, že by vám půjčit nechtěli, potřebují to pouze proto, aby věděli, jak hypotéku nastavit.

Mohlo by se vám také líbit: